HeaderSR 1

HeaderSR 2

Kultura

Muzej RS, Narodno pozorište, Narodna i univerzitetska biblioteka, Kulturni centar Banski dvor, Arhiv, Dječije pozorište i Muzej savremene umjetnosti RS okosnica su kulturnog života grada.

Narodno pozorište i Etnografski muzej osnovani su iste, 1930. godine. Prvi upravnik Muzeja bio je čuveni slikar Špiro Bocarić. Nedugo zatim otvorena je Narodna biblioteka, koja sada ima obilježja narodne i univerzitetske biblioteke. Pored fonda od 250.000 knjiga biblioteka raspolaže i sa 3.500 unikatnih primjeraka knjiga velike vrijednosti.

Dječije pozorište je počelo s radom 1960. godine, a na podrčju grada danas djeluju i DIS — Pozorište mladih i Gradsko pozorište “Jazavac”.

Dječije pozorište može se pohvaliti i večernjom scenom “Atelje 333”, ali i velikim Međunarodnim festivalom lutkarskog teatra koji se održava svake godine u oktobru.

Muzej savremene umjetnosti RS u svom fundusu ima impozantan broje umjetničkih djela, dok Banski dvor ima jednu od najakustičnijih muzičkih dvorana na Balkanu.

Najpoznatije i najuglednije kulturne manifestacije u Banjoj Luci su Kočićevi susreti, Teatarfest, Sajam knjiga, a ove godine Banja Luka će biti domaćin tri filmska festivala.

U periodu od 2. do 9. maja biće po prvi put organizovan Banja Luka internacionalni film festival, od 11. do 15. juna trajaće Drugi međunarodni festival kratkog filma “Kratkofil”, a u oktobru će biti organizovan Međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2008”.

Svjetske filmske premijere dešavaju se u bioskopu „Palas“ i savremenom multipleksu „Kozara“, a poseban šarm kulturnoj sceni daju umjetnička udruženja poput Asocijacije umjetnika “Protok” i “Race”koja su dosta uradili na promovisanju moderne umjetnosti u Banja Luci, dok su “Feniks art”, “Too good”i “VizArt” dali nemjerljiv doprinos u razvoju kinematografije Republike Srpske. U Banjoj Luci se svake godine održavaju dvije višednevne manifestacije: „Banjalučke ljetne igre“ i „Ljeto na Vrbasu“.

Share

rekli su o festivalu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
RezervacijeFotoGalerijaPrijaveTouristInfo
talija-bannerFenix-Art logoAnimated