HeaderSR 1

HeaderSR 2

Festival info

Tradicija filmske animacije u Banjoj Luci počela je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka a kulminirala je 1971. godine, kada se u ovom gradu održao Majski festival animiranog filma BANJALUKA 71, prvi te vrste na prostoru ex-Jugoslavije. Narednih godina festival animiranog filma transformisao se u filmsku manifestaciju pod nazivom Festival filmskog stvaralaštva (FFS). Poslije nekoliko godina održavanja festival se postepeno ugasio, a sa njegovim nestankom na duži period prestaje i bioskopsko prikazivanje kratkih animiranih filmova. U godinama koje su slijedile, u gradu na Vrbasu redovno su prikazivani svi svjetski značajniji dugometražni animirani filmovi.

Interes za kratki animirani film u Banjoj Luci obnovila je grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART 2005. godine. Kao i na prvom festivalu, FENIX ART je upriličio veliku retrospektivu "Zagrebačke škole animiranog filma" sa 44 odabrana filma svjetski afirmisane škole animacije. Popularizacija forme kratkog animiranog filma nastavljena je revijama na kojima je prikazano više od 300 animiranih filmova ("Dani Zagrebačke škole animiranog filma" – 2005. godine, "Revija animiranog filma" – 2006. godine i "Dani animiranog filma" – 2007. godine).

Međunarodni festival animiranog filma BANJALUKA 2008. u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART predstavlja istorijski kontinuitet filmske animacije u Banjoj Luci, koja svoje korijene i početke ima u Majskom festivalu animiranog filma 1971. godine.

SELEKCIONA KOMISIJA, ŽIRI I NAGRADE

1. Predselekciju filmova pravi selekciona komisija sastavljena od 3 člana.

2. Rezultati predselekcije bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Međunarodnog festivala animiranog filma BANJALUKA 2017, najkasnije do 28. avgusta.

3. Direkcija festivala će obavjestiti autore o odlukama Selekcione komisije e-mailom.

4. Festival pokriva troškove smještaja za reditelje odabranih filmova.

5. Festival će kontaktirati svakog reditelja i producenta čiji je film izabran za zvaničan takmičarski festivalski program.

6. putem pošte na DVCAM ili HD kaseti ili na optičkom disku u orginalnom formatu i rezoluciji, ili formatu prilagođenom za kvalitetnu filmsku projekciju, ili

7. uploadom na server festivala u orginalnom formatu i rezoluciji slike ili prilagođenom za kvalitetnu filmsku projekciju. Pristupni podaci za server će biti dostavljeni nakon predselekcije.

8. Službeni žiri festivala je međunarodni i broji 3 člana. Članovi žirija izabrani su s područja animiranog filma ili srodnih umjetnosti.

9. Nagrade: - GRAN PRIX (najbolji film festivala)-statua festivala, diploma i učešće u žiriju sledećeg festivala. - Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz- statua festivala, diploma - Tri nagrade za tehnike animacije(najbolji 2D, 3D, lutka film/glina)-statuta festivala, diploma - Nagrada publike-statua festivala, diploma

UČEŠĆE NA FESTIVALU

1. Festival pokriva troškove smještaja za reditelje odabranih filmova.

2. Festival će kontaktirati svakog reditelja i producenta čiji je film izabran za zvaničan takmičarski festivalski program.

PROJEKCIJSKA KOPIJA FILMA I POVRAT FILMOVA

Za filmove uvrštene u takmičarski program, producent filma mora poslati kopiju filma za projekciju najkasnije do 01.10.2017.godine, i to na jedan od dva načina:

1. putem pošte na DVCAM ili HD kaseti ili na optičkom disku u orginalnom formatu i rezoluciji, ili formatu prilagođenom za kvalitetnu filmsku projekciju, ili

2. uploadom na server festivala u orginalnom formatu i rezoluciji slike ili prilagođenom za kvalitetnu filmsku projekciju. Pristupni podaci za server će biti dostavljeni nakon predselekcije.

3. Službeni žiri festivala je međunarodni i broji 3 člana. Članovi žirija izabrani su s područja animiranog filma ili srodnih umjetnosti.

4. Nagrade: - GRAN PRIX (najbolji film festivala)-statua festivala, diploma i učešće u žiriju sledećeg festivala. - Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz- statua festivala, diploma - Tri nagrade za tehnike animacije(najbolji 2D, 3D, lutka film/glina)-statuta festivala,

diploma - Nagrada publike-statua festivala, diploma

Festival pokriva trošak vraćanja poštom izabranih filmova za takmičarski program. DVCAM ili HDV kaseta biće vraćena na adresu navedenu u prijavnici najkasnije 40 dana nakon završetka festivala.

PRAVA

Svi poslati filmovi na optičkom disku ostaju u arhivi festivala i koristiće se isključivo za nekomercijalne projekcije u svrhu promocije Festivala.

ŽIRI I NAGRADE

1. Službeni žiri festivala je međunarodni i broji 3 člana. Članovi žirija izabrani su s područja animiranog filma ili srodnih umjetnosti.

2. Nagrade: - GRAN PRIX (najbolji film festivala)-statua festivala, diploma i učešće u žiriju sledećeg festivala. - Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz- statua festivala, diploma - Tri nagrade za tehnike animacije(najbolji 2D, 3D, lutka film/glina)-statuta festivala, diploma - Nagrada publike-statua festivala, diploma - Nagrada žirija za najbolji dječiji animirani film. Statua festivala i diploma.

Žiri može dodijeliti i posebna/specijalna priznanja.

Share

rekli su o festivalu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
RezervacijeFotoGalerijaPrijaveTouristInfo
talija-bannerFenix-Art logoAnimated