HeaderSR 1

HeaderSR 2

ODLUKA ŽIRIJA I PUBLIKE O NAGRADAMA

ODLUKA ŽIRIJA I PUBLIKE O NAGRADAMA

MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

“BANJALUKA 2015’’

Žiri u sastavu: predsjednik žirija Jelena Bešir(Srbija), te članovi Melina Alagić (Bosna i Hercegovina) i Božidar Trkulja (Hrvatska) donio je sljedeću

O D L U K U

-GRAND PRIX festivala se dodjeljuje filmu “Wiener BlutZlatka Boureka i Pavla Štaltera (Hrvatska). To je film koji se hrabro suočava sa jednom istorijskom, ali I ličnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora i simbola, ali I dosljednost autorskog likovnog izražaja koji traje više od pola stoleća.

-Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodjeljuje se filmu “Levitacija” hrvatskog režisera Marka Meštrovića. To je hipnotički film koji svojim vizuelnom I zvučnom prozračnošću priziva meditativni užitak ponovnog gledanja.

-Nagrade za tehnike animacije dobijaju sledeći filmovi:

1. film ‘’Däwit” nagradu za najbolju 2D animaciju režisera Davida Jansena iz Njemačke. Film je nošen izuzetno uzbudljivim crtežom u kome se crno I bijelo bore za prevlast kako bi ispričali priču koja propituje niz ozbiljnih tema.

2. film ‘’Zlatni udarac’’ nagradu za najbolju 3D animaciju režisera Gokalpa Gonena iz Turske. Samom idejom, ali I pričom iz onoga što ova tehnika pruža film je izvukao ono najbolje.

3. Žiri je ove godine odlučio umjesto tehnike lutka animacije nagraditi film kombinovane tehnike. Riječ je o filmu ‘’Carapace’' u režiji Flore Moloni iz Francuske.

Autorica je iskoristila mogućnosti animacije kako bi jednu osjetljivu temu intimne traume približila publici.

-Nagradu za najbolji dječiji film dobija film ‘’Jedan, dva, drvo’’ u režiji Julije Aronove. Svojom vedrinom, likovnom razigranošću I dinamikom zaokružuje duhovitu priču koja “izuva iz cipela”.

-Specijalno priznanje dodjeljuje se filmovima

1. ‘’Život sa Herman H.Rot” režisera Chintis Lundgrena. Riječ je o jednom vrlo duhovitom filmu koji koristi stilizaciju I karikaturalnost kako bi se bavio temom muško-ženskih odnosa,sazrijevanja I promjene lika, pitanjem kompromisa I identiteta.

2. ‘’Fuga za violončelo, trubu i pejzaž’’ poljskog režisera Jeržija Kuće. Film u kojem se slika I zvuk skladno prožimaju uvlačeći gledaoca u poetične audio vizuelne pejzaže.

NAGRADA PUBLIKE

-Nagradu publike dobio je film ''Zatvoren'' autora Mike A.Smitha iz SAD.

Share

rekli su o festivalu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
RezervacijeFotoGalerijaPrijaveTouristInfo
talija-bannerFenix-Art logoAnimated