HeaderSR 1

HeaderSR 2

Premijera dokumentarno-animiranog filma o stećcima «Davno sam ti leg'o» 8. decembra u Banjaluci

Premijera dokumentarno-animiranog filma "Davno sam ti leg'o" biće održana 8. decembra u 16.00 časova u Multipleksu Palas u Banjaluci.

U periodu od aprila do kraja oktobra mjeseca realizovan je kratki dokumentarno-animirani film ''Davno sam ti leg'o'' u trajanju od 19 minuta. Kombinujući živu sliku i 2D tehniku animacije, oživljen je kompleksan svijet simbola i epitafa koji potiču od impresivne i zadivljujuće srednjovjekovne umjetnosti Bosne i Hercegovine, pokazujući sve bogatstvo i raznolikost kulture koja je tu postojala. Filmom se nastojalo doprinijeti razvoju filmske produkcije kroz inovativni sadržaj koji će uključiti interkulturalni dijalog i poštovanje različitosti.

Snimane su najznačanije nekropole širom Bosne i Hercegovine, od kojih i najpoznatije sa bogato ukrašenim stećcima na području Hercegovine i centralne Bosne: Radimlja i Boljuni kod Stoca, Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika, Čengić Bare na planini Zelengora, Dugo polje na Risovcu, Ravanjska vrata kod Kupresa, Kalufi iznad Nevesinja i druge nekropole ali i pojedinačni primjerci na raznim lokacijama.

Ekipu filma "Davno sam ti leg'o"sačinjavaju: Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Aleksandar Svitić i Nemanja Jekić, asistenti snimatelja, Vladimir Turjačanin, David Mastikosa i Ratko Kolobarić, muzika i Dragana Protić, voditelj projekta.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti ''FenixArt'' realizovala je ovaj film u sklopu projekta „Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat «Dijalog za budućnost» se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Realizaciju filma još su pomogli Muzej Republike Srpske, Zemaljski muzej Sarajevo, Planinarsko sportsko društvo Lelija-Kalinovik, Miloš Mišković, Ante Vujnović – Javna Ustanova Radimlja Stolac, Momo Nikić i Toni Šarac.images

www.fenixart.org

Share

rekli su o festivalu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
RezervacijeFotoGalerijaPrijaveTouristInfo
talija-bannerFenix-Art logoAnimated